A próbavizsga

sorAz oktató jelenléte a kocsiban minden tanuló részére egy jókora adag biztonságot is jelent. Ugyanakkor ez a biztonságérzet pillanatok alatt megváltozik, amikor a vizsgabiztos harmadik személyként megjelenik a vizsgán és jelen van az autó vezetése közben. Ez sok tanulóban kifejezetten stresszes helyzetet teremt.

Azonban azt tapasztaltuk, hogy a sikertelen vizsgákat követő pótvizsgákon ez a helyzet oldódik, mintha  tanulók megszoknák a vizsgabiztos jelenlétét. Ezért találtuk ki, és ajánljuk valamennyi tanulónknak, hogy az igazi vizsga előtt 1-2 héttel vegyenek részt egy próbavizsgán.

A próbavizsgán egy hivatásos vizsgabiztos jelenik meg, aki ugyanazt teszi, ugyanúgy viselkedik és ugyanúgy értékel mint az igazi vizsgán. Így a tanulók megismerkedhetnek a vizsga légkörével, megtapasztalhatják a követelményeket, és végül de nem utolsósorban egy harmadik, kívülálló személytől is értékes tapasztalatokat szerezhetnek. Természetesen mindezt különösebb tét nélkül. Az igaz vizsgáig így sokkal célirányosabban, elsősorban a jelentős hibákra koncentrálva lehet gyakorolni.

Egy érdekes tapasztalat:

Akik próbavizsgán vesznek részt – még akkor is ha azon sikertelenséget okozó hibát vétenek -, azok az igazi vizsgán átlagban 25%-al jobban teljesítenek, így sikeresebbek, nem beszélve arról, hogy jelentős további költséget spórolnak meg, amely egy pótvizsgával járna,.!

Az 50 perces próbavizsgát az oktatóink is fogják ajánlani. Ennek díja 6000 forint. (A “Biztosra Menj” csomag tartalmazza a próbavizsga árát!)

Fontos tudni, hogy ha a próbavizsgán bukási ok történik, – a hatósági vizsgával ellentétben – nincs félreállás, az 50 perc levezetése után következik a részletes értékelés!

Minolta DSC

Minolta DSC


sorNéhány tanulói vélemény a próbavizsgáról:

Annamária hozzászólása:
 Minden tanulónak javasolni tudom a próbavizsgát. Úgy éreztem, a próbavizsga tükröt tartott elém az elért tudásomat illetően. Itt még élesebben kijött, hogy milyen hibáim vannak, amiket az alapórán is gyakran elkövettem. Így sokkal tudatosabban készültem a következő pár hétben a rendes vizsgára. Az éles vizsgán érzett vizsgadrukkot is csökkentette kicsit, hogy voltam már hasonló szituációban. Ennyi plusz pénzt mindenképpen megér a dolog, sokkal költséghatékonyabb, mint éles vizsgákon “gyakorolni”. Az is hasznos, hogy az oktatón kívül egy másik szakember is részletesen véleményezi a teljesítményünket. Ugyancsak hasznos volt a próbavizsga előtti tájékoztató.
 
Miklós hozzászólása:
Nagyon hasznos volt a próbavizsga, mert hiába nem “éles” helyzet, mégis teljesen olyan volt a hangulata. A vizsgabiztos mindent elmondott az elején, hogy mire kell figyelni (az érvényes személyitől kezdve az elindulás utáni fékpróbáig), hogyan zajlik a vizsga, mi bukás, mi számít csak hibavonalnak, tehát teljes körű tájékoztatást adott. A végén pedig átadta a kitöltött értékelőlapot, elmondta az észrevételeit és őszintén megmondta, hogy milyen szinten állok, javasol-e vizsgára, vagy még ki kell javítani egy-két hiányosságot. Sokkal többet ér a próbavizsga, mint elsőre gondolnánk, mert vagy megnöveli az önbizalmunkat, vagy még van időnk gyorsan átgondolni a dolgokat az igazi vizsga előtt. Mindenkinek ajánlom, megéri!
 
F. Angéla hozzászólása:
Én 2 nappal ezelőtt tettem próbavizsgát és nagy segítséget jelentett abban, hogy ma reggel sikeres éles vizsgát tegyek.Őszintén ajánlom mindenkinek, hogy éljen a próba lehetőségével, nagyon hasznos volt ahhoz, hogy le tudjam mérni mennyire vagyok figyelmetlen/kapkodó stresszhelyzetben és mire kell különösen koncentrálnom. A vizsgabiztos nagyon kedves és korrekt volt, kielemeztük a hibákat és sok gyakorlatban használható, “életszerű” tanáccsalsor

sor